גיל הפרישה מעבודה בישראל עומד על 67 לגבר וגיל 62 לאשה, יש גם מקרים של פרישה לגמלאות בשל סיבות רפואיות או סיבות אישיות אחרות. חלק ממשכורת העובד במשך שנות עבודתו מופרשים ע"י המעסיק לצורך קופת גמל כחיסכון לפנסיה עתידית. המעסיק מקבל על כך הטבות במס מרשויות המס שהם בעצם מטעם המדינה, המעוניינת לעודד הפרשה כספית זו, ולהבטיח בסיס הכנסה כלשהו לבני הגיל השלישי. במקביל העובד יכול להוסיף לקופת הגמל מכספו הפרטי בכל עת שירצה באופן חד פעמי או חודשי. כאמור, כשמחליט העובד לפרוש מעבודתו הוא יכול לממש את כשפי הפנסיה למחייתו במשך חייו הנותרים, או לכל מטרה שירצה. שיעור המס על מענק הפרישה הוא שווה למס המוטל על השכר השוטף, אך בתוספת הקלות. שווי ההקלות יכול להגיע לעשרות אלפי שקלים, אך זאת בתנאי שאכן הגעתם לגיל הפרישה. חלק מההטבות נוגעות לפטור על חלק מהריביות שהתקבלו כתשואה מהפיקדון שנאגר במשך שנים, כמו"כ יש הקלה לגמלאים בחישוב מדרגות המס.
מה בנוגע למשיכה בטרם גיל הפרישה?
לעיתים בעל הקרן בקופת הגמל מעוניין למשוך את כספי הקרן בטרם גיל הפרישה, הממשלה לא רוצה לעודד פעולות אלו, ולכן מטילה קנסות וניכוי בשיעור גבוה מאוד, ישנם מקרים שפרישה מוקדמת מתאפשרת ללא הניכוי, וזאת במסגרת הסכמי העסקה למיניהם. אולם לאחר הניכוי יש אפשרות להגיש בקשה להחזר מס, בקשה המתאפשרת רק אחרי הניכוי. הסיבות לבקשת זכאות להחזרי מס יכולות להיות שונות ומגוונות: יכול להיות שבלי קשר לפירעון המוקדם יש לו הטבות מס שעדיין לא ניצלן, או שלא ידע מהן. כדי לקבל החלטה מושכלת מבחינת המיסוי עליכם להיעזר ביועץ מס אשר מתמחה בתכנון מס. יש מצב שמס ההכנסה יאפשר לכם לדחות את תשלום המס בשנה, וזאת כאשר קיבלתם את המענק בשלושת החודשים האחרונים של השנה, זה יכול להוזיל לכם את דרישת תשלום המס. זה לא מתקבל אוטומטית – אתם תצטרכו להגיש בקשה.
תכנון מס – יש לעשות על ידי רואה חשבון מומחה
לסיכום: מלכתחילה מומלץ למשוך את כספי הפנסיה הזמן המוגדר על פי חוק. בחוסר ברירה, כגון מצב בריאותי או הכנסה מועטה ניתן למשוך לפני, לא לפני שתתייעצו עם יועץ מס מומחה. זה מומלץ אגב, גם למקרה הראשון.