תביעות נזיקין הינן תביעות משפטיות בהן אדם אשר נגרם לו נזק פיזי, נפשי או כלכלי תובע את הגורם שלטענתו אחראי לנזק הזה, מתוך מטרה לקבל פיצוי כלשהו. למשל, תביעת נזיקין בנושא של רשלנות רפואית מוגשת נגד רופא אשר גרם נזק למטופל תוך כדי הטיפול בו, ובאופן דומה תביעת נזיקין בנושא תאונת עבודה מוגשת נגד מעסיק בשל מקרה או תנאים שגרמו לנזק בריאותי לעובד.
חובת ההוכחה
בניגוד לתביעה פלילית שבה עו"ד פלילי מחוייב להוכיח את אשמת החשוד מעל לכל ספק, עו"ד נזיקין צריך לשכנע את השופט בצדקת דבריו בלבד, לעיתים גם אם קיימים ספקות או הסתייגויות באשר להיקף המלא של אחריות הנתבע בתיק. לשם כך על התובע להציג לבית המשפט עדויות וראיות, כגון מסמכים רפואיים, עדויות ראייה, תמונות מזירת האירוע וכדומה.
עלויות תביעת הנזיקין
אדם המבקש לתבוע תביעת נזיקין מחוייב ראשית לשאת בעלות אגרת בית משפט. כמו כן עליו לשלם לעורך הדין שלו שכר טרחה אשר בדרך כלל נקבע כאחוז מסוים מגובהם של הפיצויים הסופיים שנפסקים לזכותו. בנוסף, בתיקים מסוימים שבהם חלק מן ההוכחות לצדקת דבריו של התובע הם חוות דעת מקצועיות, התובע הוא זה שיצטרך לשאת גם בעלויותיהן – לפחות בשלב הדיונים ועד לפסיקת בית המשפט, ואז יתכן כי הצד הנתבע יחוייב בתשלום.
לדוגמה, אם בתביעת רשלנות רפואית יש להציג חוות דעת מקצועית ובלתי מוטה של רופא מומחה חיצוני, על מנת להסביר את נסיבות האירוע, להעריך את אחוזי הנכות שנגרמו למטופל ולקשר בין הטיפול לנזק בקשר סיבתי, אזי יתכן והתובע יצטרך לשלם לרופא המומחה מספר אלפי שקלים בעבור חוות דעתו. אם בית המשפט יפסוק כי יש ממש בתביעה, הוא יפסוק כי הנתבע הוא זה שצריך לשאת בעלויות כתיבת חוות דעת זו. באופן דומה אם נגרם נזק לרכוש יהיה צורך בחוות דעת של שמאי וכדומה.
אודות הסעדים שניתן לקבל
סעד הוא פיצוי וכספי אותו מחוייב הנתבע לשלם לתובע על פי הכרעת הדין של בית המשפט. מטרתו של הסעד היא כביכול להשיב את המצב לקדמותו, כפי שהיה לולא נגרם הנזק. בעוד שניתן להעריך שוויו של רכוש, שוויו של אובדן כושר עבודה והחזר הוצאות רפואיות, קשה יותר להעריך באופן כמותי את הכאב והסבל הנגרמים לאדם שנפגע מטיפול רפואי רשלני, קיצור תוחלת חייו או עוגמת נפש שנגרמה לו בשל האירוע.