"`html
לשון הרע לא מדבר אלי
באופן כללי, קיימת תופעה רווחת בעולם שלנו שהיא מתפתחת, משתנה ומשפיעה על כל אחד מאיתנו – לשון הרע. כיום, בעידן הדיגיטלי, קל יותר מתמיד להצביע על תופעות רעות המתרחשות כל הזמן, אך לשון הרע עולה על כולן. אז מה בדיוק זה אומר? ואיך זה משפיע על חיינו?
איך לשון הרע משפיעה עליו?
לשון הרע לרוב נתפסת כפעולה של להזיק או להטעין דעה שלילית על אדם אחר, אך האם אנחנו מודעים כמה זה פוגע בעצם? רבים מאיתנו לא ערים לכמה זה משפיע בשלל דרכים, כאשר הכוונה כאן היא לא רק למילים עצמן, אלא לתוצאות שלהן. אז הנה כמה נקודות שכדאי להתעכב עליהן:
- פגיעה נפשית: יש אנשים שחיים בעקבות המילים שאנחנו אומרים. אמירות רעות יכולות לייצר תחושת בדידות, חרדה או דיכאון.
- הרס סיכויי הצלחה: אפליה בשוק העבודה או במקומות אחרים עשויה לעלות £. הרבה מוסדות מדקדקים בהתנהגותם ובעיקר המילים שלנו עשויות להביא להפסד של הזדמנויות.
- חיזוק סטריאוטיפים: בשפה יש מאוד עוצמה. דברי שנאה בלשון הרע יכולים לחזק סטריאוטיפים קודמים ולהגדיל את הפערים החברתיים.
מה המילון לא אומר על המילים שלנו?
בואו נשאל שאלה: האם אנחנו באמת חושבים על המשמעות של המילים שלנו לפני שאנחנו משתמשים בהן? זה לא רק סתם עניין של איות, מדובר במילים שמכילות מטען רגשי. לדוגמה:
- מהי באמת משמעות ביטוי כמו "לא תאמין את מי ראיתי!"? האם זה יכול להיות רמז לשמועה שפוגעת באדם אחר?
- איך לא ניכנס לפינה הכימיקלית הזאת של לשון הרע ונקרה טייסים במטוסים?
היכולת שלנו לתקשר עם אחרים באמצעות מילים היא כלי רב עוצמה. עם זאת, גם ניתן להתנגד לו.
שאלות שצריך לשאול את עצמנו
לפני שאנו משתמשים במילים שמזיקות לאחרים, כדאי לשאול את עצמנו כמה שאלות:
- האם זה מה שאני רוצה להעביר?
- האם זה חשוב לי באמת?
- איך האמירה הזאת תשפיע על הצד השני?
- האם יש דרך להביע את זה בצורה פחות פוגעת?
שאלות אלו עשויות לשדרג אותנו ברמה האישית וגם החברתית. אז לפני שאתם מגיבים, עצרו לרגע.
מצב חברתי – איפה אנחנו עומדים בכלל?
העולם מושפע מתקשורת בלתי נגמרת. בעידן המדיה החברתית, דיבור מכל סוג שהוא מתפשט במהירות אור. לעתים, אנחנו פשוט לא יכולים לעמוד בקצב. השפעת העולם הטכנולוגי על המילים שלנו היא עצומה – מעדכונים ברשתות החברתיות, סירטונים ופורומים מאפשרים לשלוח ביקורת ולהתנגד בקלות רבה.
שאלה שנחוצה היא, האם זה באמת מחזק סוגים של אנושיות או מפחית מהם? לא אחת ברשתות החברתיות, מוצאים מילים שהינגיינו המובן שלהן הופך ללא עקבי.
האם יש תוכן חיובי בלשון הרע?
כמובן שאנחנו מדברים פה על תופעה שלילית בעיקרה, אך האם יש ברכות בעניין? בהנחה שאין באמת "תוכן חיובי", ניתן אולי להבין – עוצר מלים יכולים להזכיר לנו עד כמה נדרשת תשומת לב:
- להבין שהמילים כעיקרון נושאת משקל
- לא לחשוב פעמיים על מה שאנחנו כותבים על אנשים אחרים
לסיכום: מה נעשה מהמשא ומתן הזה?
לשון הרע לא באמת מדבר אלינו, וזה הזמן שלנו להניח את המילים המסוכנות בצד. אם נתחייב לדבר בצורה חיובית, לשתף אמיתות חיוביות במקום רכילויות, אנחנו יכולים לשפר את השיח החברתי באופן מוחלט. תחשבו על האפשרויות – דיונים כנים ומתחשבים יכולים להביא ליותר שייכות, פחות עימותים וכל זה בעיניים שבוררות אוכלוסייה.
העולם מאתגר אותנו כל הזמן, האתגר הוא איך לפעול בטוב ובאהבה! אז בפעם הבאה שאתם נתפסים על כוונה לנתח או לתאר – זכרו: המילים שלכם בנויות לכוח של הצלחה, ולהפך. האם אתם מוכנים?
"`