יהלומים הינם אבני החן היקרות בעולם. הסיבה לכך שהיהלומים כל כך יקרים היא כי הם נחשבים לנדירים ביותר וחיפוש אחר יהלומים הינה משימה קשה שדורשת השקעת מאמצים ומשאבים רביבם. מרבית היהלומים נוצרים מתחת לפני האדמה אך בזכות רעידות אדמה והתפרצויות געשיות הם עולים לפני השטח ומאפשרים לאדם למצוא ולהשיג אותם.
מהו בעצם יהלום?
יהלום נחשב לחומר הקשיח ביותר בעולם. היהלומים הינם מינרלים שעשויים מיסוד כימי אחד בלבד שהוא פחמן נקי. היהלומים נוצרים בלחץ של 60 אלף אטמוספירות תחת תנאי חום שמגיעים עד ל-1600 מעלות בעת שהם שוהים בעומקים של לפחות 200 קילומטרים מתחת לפני השטח. יהלומים נוצרים משני סלעים, אקולוגיטי ופרידוטי והליך התגבשותם לכדי גביש קריסטלי אורך מילוני שנים, קראו בהרחבה באתר דיימונדס פור יו.
היווצרות היהלומים
היום כבר יש שני סוגים של יהלומים. ישנם יהלומים טבעיים ומלאכותיים. יהלומים טבעיים (והיקרים יותר באופן משמעותי) נוצרים מתחת לאדמה בעומק של מאות קילומטרים. את היהלומים הטבעיים ניתן למצוא בעיקר מתחת ליבשות העתיקות כמו סיביר, דרום אמריקה, דרום אפריקה ועוד. על פי מה שידוע לנו כיום, היהלומים נוצרים מנוזל מגמה שזולג עקב תזוזת הלוחות הטקטוניים. הפחמן מתגבש לכדי יהלום אחרי התקררות איטית ובעת זו הוא סופח חומרים מסביבתו. תהליך ספיחת החומרים קובעים את המאפיינים שלפיהם יוערך שוויו של היהלום בהמשך שהינם ניקיונו ואת צבעו. מרבית היהלומים הם חסרי צבע בעבור עין שאיננה מיומנת. על כל כמה אלפי יהלומים נמצא אחד צבעוני בגוונים חומים או צהובים. הצבעים הנדירים של היהלומים הם כחול, ורוד, כתום, אדום ושחור ראו כאן https://diamonds4u.co.il/product-category/prestigious_engagement-rings/. הצבע האדום הוא הנדיר ביותר מבין היהלומים והחישוב לסיכוי מציאתו הוא אחד למיליון. יהלומים מלאכותיים כפי ששמם מרמז, נוצרים בתנאי מעבדה ושימושם העיקרי הינו אבקת ליטוש יהלומים.
כיצד מגיעים היהלומים אל פני השטח?
היהלומים מגיעים אל פני השטח בעזרת סלעי קימברליטו ולמפרואיט. סלעי הקימברליט הם רכים יחסית לסלע ואחת מהתכונות שלהם היא שהם יכולים להתרומם מהר יותר מסביבתם. הסלעים הללו פורצים מהאדמה בצורה של ארובה ובאמצעות שימוש בטכנולוגיה מתקדמת ניתן לזהות אותם בעת פריצתם.