חוק רישוי עסקים שמונהג במדינת ישראל מחייב את כל סוגי העסקים טעוני הרישוי בתהליך קבלת רישיון עסק לצורך הפעלת בית העסק הרלוונטי. החוק המדובר תקף גם למפעלים כאשר ההגדרה של מפעלים היא רחבה יותר והיא מתייחסת לסוגי המפעלים הנדרשים גם לתהליך רישוי עסקים וגם לתהליך רישיון יצרן במקרים כאלה ואחרים. באופן עקרוני ניתן לומר כי כל סוגי המפעלים ידרשו תהליך רישוי עסק לצורך קבלת רישיון. התהליך יתנהל מול המחלקה לרישוי עסקים ברשות המקומית בשטח שבו שוכן בית העסק למעט מקרים שבהם מדובר על מפעלים ביטחוניים שבהם תהליך הרישוי יתנהל מול היחידה לרישוי מפעלים ביטחוניים הפועלת מטעם משרד הפנים.
מהם הגורמים המעורבים בתהליך רישוי מפעלים
בדומה לתהליך של רישוי עסקים, תהליך רישוי מפעלים רלוונטי לצורך קבלת רישיון הפעלה. התהליך מערב בתוכו מגוון רחב של גורמי רישוי מטעמה של הרשות המקומית וכן מטעמם של משרדים ממשלתיים רלוונטיים לרבות משרד הבריאות, משרד החקלאות, משרד הכלכלה, המשרד לשמירה על איכות הסביבה וכן נציגי כוות ההצלחה. גורמי רישוי נוספים יהיו בהתאם לאופי וסוג המפיל הדורש רישוי.
מפעלים בתחום המזון
רישוי מפעלים בתחום המזון הוא תהליך שמחייב קבלת רישיון יצרן מטעם משרד הבריאות. רישיון מפעלי מזון מאפשר למפעל לעסוק בהליכי ייצור כאלה ואחרים של סוגי מזון שונים או לעסוק בכל אחד מהשלבים הנחוצים לצורך אחסון, שיווק, ייצור, הכנה ושינוע של מזון. תהליך קבלת רישיון יצרן למפעל מזון דומה לתהליך רישוי עסקים בענף המזון. מדובר על תהליך מורכב שמחייב את בעל המפעל לבחור לא פעם באנשי מקצוע מתאימים שיסייעו לו לקבל את האישור הנדרש מתוך היכרות רחבת היקף עם התחום, מקצועיות וניסיון.