מה לעשות במקרה של הונאה בכרטיס אשראי

הונאה בכרטיס אשראי

אחד מאמצעי התשלום הפופולאריים ביותר כיום הינם כרטיסי האשראי. הימים בהם השימוש בצ'קים היה השכיח ביותר עברו, וכיום רבים מבצעים שלל עסקאות באמצעות הכרטיס האישי. התדירות בה משתמשים בכרטיסי האשראי הינה מאד גבוהה – תדירות המגיעה לעתים לכמה פעמים ביום. ככל שהשימוש בכרטיסים אלו שכיח יותר, כך גם עולה הסבירות למעשי הונאה שונים המתבצעים עם הכרטיסים. הונאה בכרטיס אשראי מסתמנת כהונאה שלעתים קל מאד לבצע, כאשר במקרים שכאלו מנצלים את תמימותם של מחזיקי הכרטיסים.

חשוב להבין כי יש להבדיל בין מעשה הונאה למעשה גניבה: מעשי גניבה הם לדוגמא פריצות לבתים, גניבת ציוד מבתי עסק וגניבה של תיק אישי עם ארנק. מנגד, גניבות המתבצעות באמצעות כרטיסי האשראי מכונות הונאה. מקרי גניבה מטופלים בחומרה, אך את מעשי ההונאה רואים כמעשים חמורים אף יותר, וניתן לראות זאת בבירור בדרכי הענישה השונות כנגד אותם אנשים שביצו את העבירה.

מקרי הונאה בכרטיס אשראי – מדוע הם כל כך שכיחים?

מוקדי השירות של כרטיסי האשראי זמינים בזמינות גבוהה מאד ללקוחות עם מוקד שירות ספציפי המיועד לדיווח על מקרי גניבה או שימוש לא ראוי בכרטיס. עצם קיום המוקד הזה מעיד על כך שמתרחשים לא מעט מעשי הונאה שהמשותף להם הוא הכרטיס שהיה אמור בסך הכל להקל על ביצוע העסקאות השונות. המציאות היא שלא קשה בכלל לבצע הונאה עם כרטיסי האשראי, וישנם אלו המנצלים זאת לרעה. בעוד ישנם מקרים המדווחים למשטרה, ישנם מקרים שהקורבנות בהם נותרים עם חור בכיס ועם חוסר אונים שכן הסיכוי לתפוס את הגנבים שואף לאפס. מאחר וקשה מאד לעקוב אחר אלו המבצעים הונאות בכרטיסי האשראי, נדמה כי אותן כנופיות מנצלות זאת וחוגגות על הכרטיסים, עד למעשה ההונאה הבא.

איך מתבצעות הונאות בכרטיסי האשראי?

כאמור, מדובר כנראה על אחד ממעשי ההונאה הפשוטים ביותר לביצוע, ועל כן מעשים שכאלו ממשיכים לפגוע במשתמשים תמימים. ישנן כמה שיטות מרכזיות לביצוע מעשה ההונאה, כאשר השיטה הפשוטה ביותר היא גניבת הכרטיס מאדם אשר הכרטיס שייך לו. במקרים שכאלו, מדובר על גניבת תיק שבו מצוי ארנק עם כרטיס האשראי, אך לרוב הגניבה מתבססת דווקא על ניצול חוסר תשומת הלב של משתמשי הכרטיס – מה שמאפשר את מהלך הגניבה מהם. כידוע, לא כל בתי העסק מבקשים לראות במעמד ביצוע העסקה גם תעודת זהות, כך שעבור הגנבים ישנה אופציה לבצע שלל עסקאות ללא כל הגבלה.

שיטת הונאה שנייה ומעט יותר מתוחכמת, היא העתקת הפס המגנטי של הכרטיס. הבעיה הגדולה בשיטה זו היא שבעלי הכרטיסים לא תמיד מצליחים לעלות על כך שהם נגנבים, כך שבזמן הזה יכול הגנב לבצע מספר רב של עסקאות. שיטת ההונאה הזו פועלת על מנגנון, בו במעמד ביצוע עסקה על ידי בעל הכרטיס, מועתק הפס המגנטי. לא אחת, בעלי העסקים הם אלו המורידים תוכנה מיוחדת למחשב המאפשרת לבצע את ההונאה וכך לגנוב את הלקוחות התמימים.

הכרטיס נגנב או שזיהיתם חיוב שאינכם חתומים עליו? דווחו!

על מנת למזער נזקים, בעת שאתם מגלים כי כרטיס האשראי שלכם נגנב, או שאתם מקבלים פירוט אשראי ובו אתם מזהים חיוביים בבתי עסק שאינכם מכירים או חיובים גבוהים שאינם תואמים את דפוס השימוש שלכם, הרי שההמלצה החד משמעית היא לדווח למוקדי השירות של חברות האשראי. במקביל, במידה וידועה לכם זהות הגנב שביצע את ההונאה הרי שתוכלו לפנות גם אל המשטרה ובהתאם גם לעורך דין פלילי לייעוץ וליווי התיק.

למידע נוסף, בקרו באתר של משרד עורכי דין מנשה רון.

 

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
Pinterest
יואב בן-דוד

יואב בן-דוד

יואב בן-דוד הוא מומחה להשקעות בתחום הפיננסים והנדל"ן. בזכות ניסיון עשיר של משפחתו מזה חמישים שנה בתחום הפיננסים, גם יואב החליט להצטרף לתחום ומאז הוא משמש כיועץ השקעות בכיר בחברות מובילות. יואב הוא בלוגר מקצועי וגם חובב גלישה בזמנו הפנוי.

כתוב/כתבי תגובה