מבחן מוקסו הוא אחד הכלים האבחוניים שהומצאו כדי לאבחן הפרעת קשב וריכוז אצל ילדים ונוער המוכרת גם כ-ADHD. הוא נערך גם לילדים וגם לנוער בשתי גרסאות שונות, כשהוא נשען על מערכת של מסיחי דעת שמדמה את מה שעוברים ילדים ונערים אלה במציאות. הסחות דעת כאלה נבנות כדי להתקיף את כל החושים בשמונה שלבים, כשהם נעים משלבים ללא מסיחים ודרך מסיחים חזותיים ו/או שמיעתיים. כל שלב משתנה מבחינת מספר המסיחים שבו והשילוב ביניהם, בדיוק כפי שביום יום הסחות הדעת האלה מכריחות אותם להתמודד. במבחן זה נמדד הפרופיל הקשבי שבודק את הביצועי ביחס לקבוצת הגיל, ואת הביצוע האישי שבודק את הנבדק רק ביחס לעצמו.
מה נבדק במבחן זה ומהי חשיבותו?
מבחן מוקסו זה בודק קשב, ריכוז, תזמון, אימפולסיביות, היפראקטיביות ונותן להם ציונים. כל אלה מאפיינים שמוכרים לכולנו מהפרעות הקשב והריכוז של הילדים שחשודים בלקות למידה זו. המבדק נחשב למדויק ביותר ובודק היבטים שונים של הלקות ולכן חשוב לעבור אותו כדי לקבל תמונה מלאה ומדויקת יותר על היקף ההפרעה של הסחות הדעת. הציונים מופיעים בטבלה שמשקפת את מידת החומרה של תופעות אלה ומכוונת את אנשי המקצוע למה לשים לב בטיפול ובעזרה לילדים אלה כדי לתת להם כלים להחזיר לעצמם קשב וריכוז. הטבה מופיעה גם בצורת גרף שמקל עליכם להבין את המצב של הילד שלכם.
אבחון מוקסו, איך עושים זאת?
מבחן מוקסו הומצא בישראל והוא מקובל כעת ברחבי העולם משום שהוא ממפה הכי טוב את הנקודות החזקות והחלשות של הילד. זהו מבדק ממוחשב שנמשך כרבע שעה עד 20 דקות תלוי בגיל, ורק מכונים מורשים יכולים להעביר אותו בגלל הידע והמיומנות שנדרשים כדי להפעיל אותו. חשיבות המבחן היא באיתור מדויק של כל הפרופיל של הילדים והם בדרך כלל נהנים מהתהליך ולא סובלים בו. את המבחן אפשר לעבור בצורה פרטית או דרך אגודת ניצן או בהשתתפות עצמית של קופות החולים אחרי שמקבלים הפניות מתאימות. כל קופת חולים והיקף ההשתתפות שלה.